|  | 

Hírek

Ingatlanfotózás – a legfontosabb értékek

img-responsive

Január végén rendezvényünk az ingatlanfotózásról szólt. Két kiváló fiatal művész előadását hallgathattuk meg.
Kérésemre az előadások lényegét kiemelték, van lehetőség kérdezni tőlük a bejegyzés alatt.
               Februári rendezvényünk a pénzmosás és az adatkezelés témaköre lesz, regisztráció a rendezvényre és továbbiak a cikk alján

Turi Márton:
Köszönöm a megtisztelő figyelmet mindenkinek.

Előadásom 3 fő üzenete a következő volt.

 1. Bizalmat közvetítünk.

Az én meglátásom szerint érdemes olyan képeket készíteni, amely lehetőség szerint a valóságot tükrözi és nem torzít. Így elkerülhető, hogy a vevővel való személyes találkozás egy bizalmi deficittel induljon, megnehezítve az értékesítést. Ez alapján én kerülném a halszemoptikák használatát, a torzult látószögeket és inkább készítenék 1-2 képpel többet, hogy egy adott helységet bemutassak.

 1. Érzelmekre hatunk.

Az a véleményem, hogy hatékonyan úgy lehet lakást bemutatni, hogy nem csak tárgyilagosan mutatjuk be a rendelkezésre álló tereket és berendezéseket egy adott ingatlan kapcsán, hanem néhány képet művészien, érzelmekre hatóan komponálunk és egy hangulatot közvetítünk. Én azt mondanám, hogy 70/30 legyen a tárgyilagos/érzelmekre ható művészi képek aránya. Néhány képen játszunk a mélységélességgel, emeljük ki az ingatlan legérdekesebb részeit (pl.: kandalló, erkély, konyhasziget, stb.), komponáljunk a képre növényt, virágot, étkészletet.

 1. Kihozzuk a maximumot.

A rendelkezésre álló erőforrásokból gazdálkodunk és abból kell kihoznunk a maximumot. Mindenképpen felhívnám a vevő figyelmét, hogy legyen kitakarítva és elpakolva. Egy letisztult lakás mindig jobb benyomást kelt. Érdemes tájékozódni, hogy milyen fekvésű a lakás és fény szempontjából kedvező napszakhoz igazítani a fotózást. 1-1 kiegészítő, színes pléd, virág is sokat tud dobni a kompozíción. Igyekezzünk ne túl alulról, ne túl felülről fényképezni, hanem a szem számára természetes magasságból. Amennyiben a képet Raw (nyers) formátumban készítettük, úgy a Lightroom/Photoshop programok alkalmazásával hatékony utómunkát tudunk rajtuk végezni és jelentősen javítható a képek fényessége, kontrasztja, szaturációja, stb.

Bármilyen kérdés/kérés esetén szívesen állok rendelkezésükre.

Elérhetőségeim:

Túri Márton

+36 20 379 9639

[email protected]

https://www.facebook.com/martonturiphotography/

https://www.instagram.com/martonturi/

https://www.linkedin.com/in/martonturi/

https://ujraterveztem.hu

———————————————————————-

Glázer Attila:

Magamról írok a honlapon ingatlanfotok.org – on, a legfurcsább érzésem az estével kapcsolatban, hogy feloldatlan maradt az a kérdés, hogyan tudjuk megértetni a tulajdonossal, hogy a profi fotóra ugyanolyan szükség van, mint az értékesítő szakértelmére. Mintha a legtöbben feladnák ennek fontosságát hangsúlyozni, holott egy hajóban evezünk. A fotó minősége az értékesítő bevételét is gyorsítja, sőt, akár emeli is. Talán a kizárólagosság egy-két hónapra tenné lehetővé, hogy zöld utat kapjon a fotózás. A kizárólagosság nekem azt is jelenti, hogy az ingatlanos kiemelt figyelmet fordít az ilyen megbízásokra. Talán egyszer összeérnek az érdekek.

Glázer Attila

0630 2869680

[email protected]

 http://ingatlanfotok.org/


Február 22-én szintén a Márványmenyasszonyban az új szabályozó hatálybalépése okán a pénzmosás elleni eljárásokról és teendőkről, valamint az új adatvédelmi szabályozókról és kötelező eljárásokról lesz szó.
Mindenkit szívesen látunk, nem csak MIÉSZ tagok számára nyitott a program, várunk mindenkit. Belépdíj nincs, de regisztrációhoz kötött a részvétel a rendkívül nagy érdeklődés miatt.
Regisztráció: https://goo.gl/xcA3f1

Az est fotói:

ingatlanfotozas-a-legfontosabb-ertekek

ABOUT THE AUTHOR

10 Comments

 1. Kata

  Köszönöm szépen, kérdésem, hogy mobiltelefonnal lehet-e olyan fotót készíteni, ami megfelel egy alap szintnek az ingatlanok ajánlásánál? Illetve ha igen, mi a legalja?

  • martonturi

   Kedves Kata!

   Mobiltelefonnan is lehet jó képet készíteni, viszont ingatlanértékesítéshez készülő képek esetében – annak ellenére hogy egyre jobbak a mobilos képességek – egyelőre inkább a nagyobb gépeket javasolnám. Ennek okai a következők:

   – Jellemzően nagyobb zajszinttel jár
   – Fix látószög (nincs optikai zoom, kivéve ha rákapcsolnak extra optikát, de ez is korlátozott)
   – A kisebb mélységélesség (háttér elmosása pl.) hiánya
   – Régebbi telefonoknál a Raw formátum hiánya (hatékony utómunka előfeltétele), egyre több telefonnál lehetőség nyílik erre
   – Kisebb dinamikatartomány (világos részek hamarabb kiégnek, sötétebb részek hamarabb bebuknak)
   – Kisebb képérzékelő, tehát kevesebb információ

 2. Szerkesztő

  Az előadáson ez is téma volt, továbbítom a fotósoknak! Köszönjük a kérdést!

 3. Edit

  Volt egy téma érintőleg, van egy program ami a két fényképet az ablakkal szembeni eredeti fénnyel készültet és a belső világítással készültet egyesíti. Erről lehetne kicsit részletesebben információt kapni?

  • martonturi

   Kedves Edit!

   A fent említett műveletre több megoldás is van, egyik a Photoshop-ban maszkolási technikával (Layer mask). Egy belső tér fényviszonyaira exponált képet egyesítünk ilyenkor egy kültéri fényviszonyokra (ablakra) mért expozícióval. Így a kiégett ablak helyett látszani fog a kilátás, és a belső tér sem fog “bebukni”, nem lesz teljesen sötét.

 4. Edit

  Még egy kérdés: egy átlagos, 60 m2-es lakás fotózását mennyiért vállalják és milyen körülményeket kell biztosítani?

  • martonturi

   Kedves Edit!

   Jellemzően el kell pakolni és ki kell takarítani a fotózást megelőzően, minél letisztultabb a lakás annál jobb. Érdemes napközben, fekvés tekintetében a legkedvezőbb napszakban lehetőséget biztosítani a fotózásra. Helyiségek számától függően minimum 1-1,5 óra időtartamra van szükség. Konkrét ajánlatért (képek mennyisége, stílusa, lakás elhelyezkedése, határidő, stb.) kérem legyen szíves privát üzenetben felvenni velem a kapcsolatot.

 5. Kata!
  Tekintsd véleménynek amit válaszolok. Nem én vagyok a fotós.
  A legutolsó szériás piacvezető mobilok már olyan kamerákkal vannak felszerelve ami kiválthat egy kompakt fényképezőgépet.
  Ez a technikai oldala annak hogy lehet-e olyan képet. Másik oldala szubjektív. Pl. ha csak egyfajta fényképező létezne, akkor is ugyanúgy készülnének rossz képek és jó képek továbbra is.
  Egy hátránya lehet a jó mobilnak is. A látószög. Nekünk kicsit nagyobb látószögre van szükségünk ha tereket akarunk bemutatni.

 6. Klari

  nekem is az a dillemám, hogy túl jó vagy túl rossz fotót tegyek-e fel, ha túl jó, csalódik, ha túl rossz, meg sem nézi.
  Milyen konstrukciók a legjobbak? Olvastam, hogy panorámakép helyett inkább készítsünk több egymás utáni fotót egy helyiségről, tehát teljesen elvetik a halszem-optikát? Szerintem ha másért nem, informatív lehetőségei miatt talán mégis jó lehet. Vagy a sok fotót összefűzve mutassuk a teret egyetlen széles képben?

 7. fotózás ingatlan

  Saját értékesítéseimnél egyértelműen látom, hogy milyen ereje van a megfelelő ingatlan fotóknak. Mégis a legtöbb hirdetésben mobiltelefonnal készül képek találhatók. Ennek abban látom az okát, hogy a fotós munkadíjának megfizetését a szereplők egymáshoz tologatnák.
  Mivel a legtöbb szerződés nem kizárólagos, ezért a közvetítő nem fogja megfinanszírozni a fotózás árát, hiszen ha másik ügynökség adja el a lakást, akkor neki vesztesége keletkezik.
  A tulajdonos pedig azt mondhatja az ügynökségeknek, hogy a milliós jutalékba férjen bele a fotózás is.
  Erre az lenne a megoldás, ha az ingatlan közvetítő prémium szolgáltatásként fotózási szolgáltatást is értékesítene, egyrészt jutalékért , másrészt saját értékesítési esélyeit is növelve.

Minden vélemény számít!