|  | 

Hírek

Módosult a Lakástörvény

Az ingatlanközvetítők (és az értékbecslők) számára fontos lehet, hogy a 1993. évi LXXVIII. törvény [ Lakás tv. ] ez év elején módosult. A fő irányvonal az Ingatlanvállalkozás-Felügyeleti Hatóság ingatlanközvetítőkre, vagyonértékelőkre vonatkozó nyilvántartását a jogszabály szerint felváltja az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszerbe történő bejegyzés.

Ezáltal országosan kereshetők lesznek a fenti szakemberek. Eddig ez csak nagyon nehézkesen működött, reméljük, hogy ezzel egy újabb lépés történt az ingatlanpiac résztvevőinek fehérítésére vonatkozó kísérletek terén.

A jogszabály pontosította a közvetítők státuszát. A 90-es évek elején még maguk a közvetítők készítették az adásvételi szerződéseket, ezt az ügyvédi-lobbi megszüntette, az adásvételi szerződéseket csak ügyvéd, vagy közjegyző készítheti. (ami egyébként elég józan döntés volt, mivel még így is igen sok szerződést dob vissza a Földhivatal, vagy a termőföldek bonyolult adásvételi eljárásainál a Hatóság. Mi lenne, ha mindenki szerkeszthetné ezt az okiratot – elképzelni is nehéz…)

Frissítés:
Már megjelentek azok a jogszabály-értelmezések, amelyek a vásárlási szándéknál,  már az érdeklődés szintjén is ügyvédi közreműködést vélnek vizionálni -természetesen erről szó nincs.

2021 MIÉSZ

modosult-a-lakastorveny

ABOUT THE AUTHOR

Minden vélemény számít!