|  | 

Hírek

Ingatlanszakma: Pénzmosás vagy adatvédelem – amit akartok…

img-responsive

A kötelező „pénzmosás elleni szabályzat” (ez már így marad, így rögzült a szakma gyakorlói fejében) érdekes vetülete, hogy megtapasztaltam, mennyire hiányzik a jól megfogalmazott információ az ingatlanszakmai körökben.

A jogalkotók nem a vállalkozói szférából jöttek, a számukra egyértelmű nyelvezet nehezen érthető a legtöbb kisvállalkozó számára. Hiába a sok magyarázat, és az alapos útbaigazítás, mégis nehéz anyag.

Mivel a nem szervezett és egyedül – vagy egy-két munkatárssal- dolgozó mikrovállalkozások vannak erős túlsúlyban a szervezett, vagy franchise hálózatokkal szemben a piacon, így elég nagy az esélye, hogy a kollégák jelentős tömegei számára nem éri el az ingerküszöböt a legtöbb új rendelet, jogszabály.
Mondhatnánk erre azt is, hogy a természetes kiválasztódás az első néhány komolyabb büntetés után azonnal beindul, egyesek azonmód megszüntetik a cégüket, mások beállnak a sorba és idomulnak az elvárásokhoz.Képtalálat a következőre: „under heavy loads”

A vállalkozói lét annyi egyéb csapdát tartogat, a jogkövető vállalkozónak igenis tudnia kell igazodni és joga van nyugodt lelkiismerettel, a szabályok betartásának magasabb szintjéről figyelni és esetenként alakítani az üzleti környezetét.

Szeretnénk, ha minél több kollégához eljutna: vegyük komolyan a hatályos pénzmosási törvényt és az adatvédelmi (hamarosan hatálybalépő) törvényt.

A pénzmosás elleni  eljárások egyik része (a könnyebbik része) a belső szabályzat elkészítése, illetve a változások követése alapján a szabályzat módosítása.

A nehezebbik része a szabályzat alkalmazása, a vállalkozáson belüli feladatleosztás, a technikai háttér biztosítása, az adatok rögzítése, monitoringolása, az évekre visszamenő ellenőrzések megtétele és a menetközbeni változások rögzítése és sok egyéb teendő elvégzése.

A FÜTI OMEGA központjában két hete  tartottunk egy erre vonatkozó oktatást.
Úgy gondolom, aki részt vett rajta, azon túl, hogy támpontokat kapott és alkalmazni is tudja a jövőben, mélyen megdöbbent, mennyire nem vagyunk felkészülve (még lelkileg sem) ezekre a mély változásokra.

Gyökeres változás -ez a 21. század vállalkozása. Amikor minden ellenőrizhető, mindennek azonnali jelentősége van, egy hibás vállalkozói döntés családokat tehet tönkre, egy képzés, auditálás, regisztráció nem halogatható.

A pénzmosás elleni eljárások megismerése (és alkalmazása) kötelező, de nem elegendő tétel a vállalkozások nyomasztó feltételrendszerének.

Májustól az EUs adatvédelmi  elvárások -a nehezen megtanult bruttó hazai termék nevéhez hasonló, de attól gyökeresen eltérő tartalmú – brutális bírságokkal fenyegető -az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete (GDPR) lesz a porondon.

A GDPR-el foglalkozó cégek egy-egy vállalkozás részére milliós összegekért készítenek adatvédelmi leírásokat, auditálást. Ezt kevés önálló kisvállalkozás engedheti meg magának.

Az ingatlanosokra vonatkozó képzést most állítjuk össze,  – igyekszünk a lehető legátfogóbb és legegyszerűbb módot megkeresni arra, hogy kollégáink saját maguk képesek legyenek elkészíteni saját szabályzatukat, vállalkozásuk auditálását.

Amennyiben megértetted a fentiek fontosságát, egy űrlap segítségével tájékozódhatsz az oktatási lehetőségekről és kérésedre a várható időpontokról is küldünk tájékoztatást.

http://goo.gl/nLk69M
Várhatóan lesz alkalmunk az ingatlanszakma fejlődésével is foglalkozni ezek után… 😊

Így soros rendezvényünk március 29-én új helyen lesz,  Trattoria Venezia – József krt 85 (Szemben a Corvin mozival)
Az emeleten az egész estet beszélgetősre tervezzük és várunk, bárki jöhet, belépődíj nincs, saját fogyasztását fizeti mindenki, hamarosan további részletek.

Fotók az oktatásról:

ingatlanszakma-penzmosas-vagy-adatvedelem-amit-akartok

ABOUT THE AUTHOR

2 Comments

  1. eötvös Péterné

    Most néztem meg még egyszer. nem bántam meg. Jó együtt látni a csapatot.

    • Szerkesztő

      Mi is örülünk! Jó munkát!

Minden vélemény számít!